maandag 29 augustus 2011

Gunfactor leer je niet op school, maar in de kroeg!

Een discussie die door sales recruiter Marie-José van den Kommer werd begonnen op LinkedIn krijgt opmerkelijk veel reacties. Zij stelt dat Hogescholen falen op het gebied van Sales. Ik ben het niet met haar eens.
Wat verwacht je van een pas afgestudeerde? Ik denk een voldoende portie theoretische kennis, wat levenservaring en een hoop ambitie. Tref je het alledrie tegelijk, dan heb je te maken met een 'high potential'. Marie José - en met haar vele anderen - klaagt over het gebrek aan overtuigingskracht en de matige communicatieve vaardigheden van de groentjes die ze voor een sollicitatie ontvangt.

Leer je op een Hogeschool, Universiteit of Business School weerbaarheid in communicatie en volwassenheid in je zakelijke mores? Ja en nee. Ja, want als ik me via de websites van deze opleiders verdiep in wat er aan spannende, meest Engelstalige, vakken aangeboden wordt, zie ik dat het voldoende aan bod komt. Nee, want leren stopt nooit, ook niet als de colleges afgelopen zijn en de student naar zijn kamer vertrekt. Op het gebied van overtuigingskracht en communicatie mag je van een instelling die een student maar een paar jaar lang een paar uur per dag ziet, niet alles verwachten.

Ik heb een tip voor Marie-José: zoek je iemand voor een commerciële positie waarbij zijn communicatie, overtuigingskracht en vooral zijn persoonlijke gunfactor het verschil moeten maken, let dan niet zozeer op zijn vakkenpakket of cijferlijst, concentreer je op de kantlijnen van zijn CV: sport, kroegbezoek, bestuursfuncties en vooral een vrolijke indruk op zijn Facebook pagina, daar herken je salestalent. En daar heeft een opleidingsinstelling maar beperkt invloed op.