maandag 5 september 2011

Eerste indruk en de Gunfactor


Miss Overijssel, Miss Limburg en Miss Flevoland. Met wie zou u het liefste zaken doen?

‘Is het niet gewoon een kwestie van strak in het pak en er goed uitzien?’ vroeg een klant die ik vanmorgen aan de lijn had. ‘Mooie mensen hebben een hogere gunfactor, toch?’
Ik ben het direct met hem eens.
‘Mooie mensen hebben volgens mij ook een hogere gunfactor’ houd ik hem voor. ‘Als iemand door zijn eerste indruk een positieve indruk op je maakt, ben je geneigd alles wat die persoon vervolgens doet of zegt positiever te waarderen. Als mens wil je nou eenmaal dat je waarnemingen congruent zijn, het leven is al verwarrend genoeg.
Maar het zakenleven is geen beauty contest. Eerste indruk heeft te maken met een energieke, positieve uitstraling en die is waarneembaar, beter nog dan rode lippen of een hippe stropdas. De Gunfactor zit dieper dan je uiterlijk.’

Binnenkort ga ik een workshop geven aan zijn salesteam.
‘Ik ben benieuwd wat we gaan bereiken die middag' lacht hij. ‘Ze zijn niet allemaal even knap’.
‘nee, maar ze zijn wel allemaal even mooi van binnen’, lachte ik mee.

Het leek wel zondagochtend in plaats van maandagochtend.