dinsdag 1 november 2011

Marlies van Wijhe: 'Als je weet dat het klikt, moet je ervoor gaan'


Gisteren bood ik het boek Verhoog je Gunfactor aan aan Marlies van Wijhe, zakenvrouw van het jaar 2010. In het boek legt ze uit hoe Van Wijhe Verf denkt over klantsegmentatie: ‘Je kunt niet de hele wereld bedienen, dus als je weet dat het klikt met een klant, moet je ervoor gaan’.

Anno 2011 wordt marketing en sales rationeel benaderd en worden commerciële plannen van bedrijven steeds verder doorgerekend en geanalyseerd. Dat het ook anders kan staat in ‘Verhoog je gunfactor’, een pleidooi voor zakendoen op basis van onderling gunnen. In het hoofdstuk over klantsegmentatie legt Marlies van Wijhe, algemeen directeur van Van Wijhe Verf en zakenvrouw van het jaar 2010, uit hoe haar bedrijf met de gunfactor omgaat: 'Je zult moeten kiezen tussen klanten die bij jou passen en klanten die beter bij een ander passen’. 
Segmentatie op gevoel is voor een zakenman of vrouw de normaalste zaak van de wereld, toch zijn er nog maar weinig bedrijven die bewust segmenteren op basis van onderlinge gunfactor, terwijl de gunfactor de belangrijkste reden is dat mensen en bedrijven zaken met elkaar doen. Product, reclame en prijs zijn in elke markt van ondergeschikt belang, het is je gunfactor die bepaalt of een klant een aanbod accepteert.