woensdag 14 december 2011

Ruud Koornstra in 'Verhoog je Gunfactor' - kijk uit voor schizofrenie'


Vorige week gaf ik in Dauphine, waar anders, aan Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer, zijn exemplaar van 'Verhoog je Gunfactor'. Hij geeft in het boek enkele expliciete adviezen voor zakenmensen. Hij constateert een ziekte in het bedrijfsleven die steeds vaker voor lijkt te komen: schizofrenie.

Een verkoper of ondernemer die beweert uit te zijn op maatschappelijke relevantie, maar uitsluitend uit is op eigengewin kan er last van krijgen. Met zijn mond beleidt hij het ene, maar met zijn gedrag en keuzes het andere doel. Koornstra is ervan overtuigd dat schizofrene ondernemers geen goede zaken kunnen doen en ook geen hoge gunfactor hebben.
‘Vertel je verhaal als een missionaris.’ adviseert hij daarom. Volgens Koornstra hoeft dat niet moeilijk te zijn. Zijn advies: ‘Op het moment dat je het niet aan een kind kunt uitleggen moet je gaan opletten, want dan zit je vaak fout’.
Eén van de voorbeelden die hij in het boek noemt is de destijds gestaakte poging van Shell om groene stroom te verkopen. ‘De consument is niet gek. Hij heeft alle reclame van Shell gezien over groene stroom en haalt vervolgens een vrachtwagen met olie in. Dat kan niet. Als Shell morgen het beste wijnhuis van de wereld koopt, smaakt die wijn toch naar koelvloeistof’. 


Leuk: Ruud noemt me later in zijn column in De Telegraaf: