donderdag 26 juni 2014

Je kunt maar beter de Underdog zijn.

... Costa Rica juicht ...
Hoe komt het toch dat we de underdog altijd het meeste gunnen? Ik keek vorige week naar Costa Rica vs. Engeland. Chips, bier en voetbal, wat wil een mens nog meer? Om de tijd nog aangenamer te doden besloot ik een favoriet te kiezen. Toen ik de commentator hoorde over de enorme salarisverschillen tussen de Engelse vedetten en dat de Engelse bookmakers 17 op 1 uitbetaalden voor een overwinning van Costa Rica, was ik direct voor Costa Rica, de Underdog. Eindstand was 0-0 dus tijd genoeg om me eens af te vragen waarom wij mensen altijd kiezen voor de Underdog. Handig ook voor jou om het antwoord te weten als je in Sales werkt en af en toe wat gegund wilt krijgen. Maar dit terzijde, we hadden het over voetbal.


Ik bladerde er mijn eigen boek ‘Verhoog je Gunfactor’ eens op na, ten slotte een voormalig top 10 en een evergreen op managementboek.nl, en bovendien binnen handbereik. ‘Klanten hebben de meeste sympathie voor degene die zijn uiterste best doet, die zijn grenzen opzoekt en nemen een minder resultaat dan de concurrent soms zelfs voor lief’.  Zo staat het er kort samengevat, koop het boek als je het uitgebreider wilt lezen. Het past bij mijn analyse dat we de hardwerkende amateur meer gunnen dan de volgevreten prof die misschien technisch beter is, maar minder zijn best doet. Het verklaart alleen nog steeds niet waarom, al is daar in het boek ook wel e.e.a. over te vinden. ‘Geeft ook niet, als we het maar toepassen. Hard werken dan komt het resultaat wel’ zei een ijverige klant deze week tegen me en daar heeft hij gelijk in. Maar bij mij blijft het kriebelen, dus vandaar mijn oproep: Heb jij een verklaring voor het Underdog effect? Mail het me: michielcobben@degunfactor.com